Rob Gordijn (foto: Charlotte van der Gaag)
Stel je even voor!
Ik ben Rob Gordijn, sinds drie jaar werkzaam bij Van Hattum en Blankevoort (VHB) als omgevingsmanager. En nu bij Combinatie A44, het bedrijf dat specifiek is opgericht voor dit project.
Kun je wat vertellen over de Combinatie A44?
De combinatie bestaat in de eerste plaats uit de aannemers VHB en KWS, beiden onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur. Daarbij bouwt VHB vooral de betonconstructies en doet KWS het grondwerk en asfalt. Vialis is ook betrokken en gaat over de elektra en installaties. Uiteindelijk zullen mensen straks buiten nog meer logo’s en bedrijfskleuren zien, want er zijn veel verschillende specialismes nodig om zo’n groot project te realiseren.
Waar zijn jullie de komende tijd mee bezig?
Voordat wij het project gegund kregen, hadden we in onze offerte aan Rijkswaterstaat een plan van aanpak en planning gemaakt. We zijn dat nu ‘binnen’, op kantoor, verder aan het uitwerken, ook met Rijkswaterstaat. Daarvoor hebben we nog extra gegevens nodig van buiten, die verkrijgen we via grondonderzoek. Ook gaan we kabels en leidingen verplaatsen die nu nog op plekken liggen waar we gaan werken.
Wat gebeurt er bij dat grondonderzoek?
Een van de dingen die we doen is sonderen: daarbij druk je een staaf in de ondergrond om de weerstand te testen. Je moet namelijk goed weten hoe de ondergrond reageert, als je daar een constructie op gaat aanbrengen. Dat is heel belangrijk voor je ontwerp, zeker met een slappe ondergrond. Als je daar gewicht op plaatst, zakt het nog in. Je wil geen tijdelijke weg aanbrengen zonder die informatie, anders kan de weg verzakken of kunnen er scheuren in ontstaan.
Waarom zijn er nu al voorbereidende werkzaamheden rondom de Kaagbrug?
We starten pas in 2027 met de bouw van de nieuwe Kaagbrug. Maar omdat deze direct ten zuiden van de oude brug komt te liggen, moeten we ook de weg ernaartoe verleggen. Daarvoor hebben we veel zand nodig. Dat zand moet ongeveer anderhalf jaar liggen zodat de grond kan inzakken en stabiliseren. Om het inzakken van de grond te kunnen berekenen, moet je ook hier sonderingen uitvoeren en stukjes bodem laten onderzoeken in een laboratorium.
En daarom moeten er nu al bomen verwijderd worden?
Ja, 24 februari starten we met het verwijderen van bomen en ander groen over een strook van ongeveer 1 kilometer lang en 5 meter breed. Dat geeft ruimte voor uitgebreide tests. Na de zomer halen we nog meer bomen weg, om ruimte te maken voor het zand van de nieuwe weg. Op een aantal andere plekken doen we dat ook, zoals langs de Kaagbrug. Het verwijderen van de bomen doen we planmatig en zorgvuldig. Omdat we geen bomen mogen weghalen wanneer er vogels in broeden, gaan we dat nu al doen. Er kijkt altijd een ecoloog van ons mee of er geen vogel in broedt (zie artikel Werken in en met de natuur). Dat gaat mij als vogelliefhebber ook aan het hart.
En je bent zelf dus vogelliefhebber?
Ik heb ecologie gestudeerd en zoek in mijn vrije tijd graag vogels op. Dat gaat soms vrij ver. Van tevoren zoek ik dan uit welke nieuwe soorten ik waar kan zien. Er zijn rond de 11.000 vogelsoorten wereldwijd, en daarvan heb ik een groot deel gezien, maar er blijven er nog genoeg over om op te zoeken. Ik heb een database met welke vogels ik waar heb gezien. Binnen ons projectgebied, in Buitenkaag, zat medio januari een zeldzame vogel, de geelsnavelduiker! Daar zijn veel mensen naar komen kijken. Helaas is die een week later dood aangetroff en door een visser in Sassenheim. Vogels zijn dus ook een klein onderdeel van mijn werk. Het belangrijkste is het netjes aanpakken en uitleggen van de werkzaamheden. En daar toestemming voor krijgen van de omgeving.
Waar zijn de voorbereidende werkzaamheden en geven die hinder?
We hebben het grondonderzoek bij de Lisserweg al grotendeels afgerond. In de tweede week van februari zijn daarvoor een aantal kortdurende nachtafsluitingen van die op- en afrit geweest. In de omgeving van de Kaagbrug starten we 24 februari met het weghalen van een aantal bomen (zie de onderstaande kaarten en toelichting). Ook hier zal de hinder beperkt zijn, omdat we werken in periodes dat er weinig verkeer is. Later gaan we bij het Hoofdvaartviaduct soortgelijke werkzaamheden doen, die bereiden we nu voor, voordat we ze kunnen inplannen. De data van die werkzaamheden zijn dus nog niet bekend.
Wist je dat….
…de geelsnavelduiker in totaal maar zo’n 50 keer in Nederland gezien is? In de wintermaanden bezoekt de watervogel soms Nederland, en kort geleden dus in de buurt van de A44. De elegante vogel uit Noord-Europa is met zijn opvallende gele snavel een ware blikvanger voor natuurliefhebbers. Maar ook de normalere vogels in het projectgebied zijn het bekijken waard. De fuut kun je in het voorjaar een gespiegelde paringsdans zien doen. De pimpelmees is met zijn blauwe petje, groene rug, gele borst en heldere zang, een veel geziene gast in tuinen. Uiteraard houden wij tijdens de werkzaamheden rekening met de lokale flora en fauna, zodat dit gebied ook in de toekomst een fijne dierenverblijfplaats blijft.
Fuut
Geelsnalvelduiker in wintertenue, zijn snavel is dan minder geel
Pimpelmees
Digitale nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Project A44.